De Europese Centrale Bank zou er goed aan doen het 500-eurobiljet uit roulatie
te nemen.

Dat stelt analist Athanasios Vamvakidis van Bank of America, aldus zakenkrant The Wall Street Journal.

Het is niet de eerste keer dat iemand ervoor pleit het biljet uit roulatie te nemen. PvdA kamerlid Henk Nijboer pleitte er in januari dit jaar ook voor. Vamvakidis komt echter wel met een nieuwe argument: het levert geld en economische groei op.

Het 500-eurobiljet is het biljet met de hoogste nominale waarde als je kijkt naar de tien belangrijkste valuta. Dat maakt het biljet uitermate aantrekkelijk voor criminelen en belastingontduikers.

Wil je je zwarte geld namelijk cash aanhouden in dollars in plaats van euro’s, dan heb je een zes tot zeven keer zo groot matras nodig. Sinds eind jaren zestig hebben de VS alle biljetten met een waarde van meer dan honderd dollar uit roulatie genomen om het criminelen lastig te maken.

ECB houdt 500 eurobiljet in omloop

Het lijkt er echter niet op dat de Europese Centrale Bank (ECB) van plan is om het biljet af te schaffen. Op vragen van een europarlementariër in 2012 antwoorde ECB-president Mario Draghi dat het 500-euro biljet een alternatief is voor een spaarrekening.

Dat het biljet vooral wordt gebruikt om geld in aan te houden, staat buiten kijf. Met slechts een derde van de uitgegeven biljetten worden betalingen gedaan. Maar het lijkt er ook op dat vooral criminelen de biljetten in hun matras stoppen.

De Britse Serious Organized Crime Agency schatte enige tijd geleden dat pakweg 90 procent van de 500 euro biljetten in handen was van criminelen.

Afschaffen levert geld op

Vamvakidis denkt dat er, naast het dwarsbomen van criminielen, nog een voordeel zit aan het afschaffen van de coupures van 500 euro. Als de biljetten worden ingenomen, kan de ECB eisen dat de eigenaar van het biljet aantoont dat het rechtmatig is verkregen. Alle niet ingeleverde biljetten kunnen dan de boeken in als geconfisceerd crimineel geld. Tel uit je winst.

Het afschaffen van het biljet is zou daarnaast ook nog eens goed zijn voor de economie. De vraag naar euro's zou afnemen waardoor de koers van de munt zakt, wat weer goed is voor de export.

Op dat laatste argument valt overigens wel wat af te dingen. Er zijn op dit moment zo'n 550 duizend biljetten van 500 euro in omloop. Dat betekent een totale waarde van 275 miljoen euro. Een bedrag dat in het niet valt tegen de 5.100 miljard euro die in totaal - giraal en chartaal - in de eurozone in omloop is

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl